A bársonyatkák elleni védekezésről

A bársonyatkák okozta ártalom
és az ártalom elleni védekezés

A bársonyatkák

testét dús, bársonyos, általában narancssárga vagy piros szőrzet fedi. 3000 fajuk közül mintegy 50 okozhat ártalmat emberen, illetve háziállatokon. Többségük kisebb 0, 5 cm-nél.

Lárvái hatlábúak, 0,3 mm nagyságúak, élénk narancsvörös színűek, azonban többnapos, gazdában való tartózkodásuk és táplálkozásuk nyomán elérhetik a 0,7 mm-t miközben színük világossárgára változik.

Szaporodás és életmód

Általában eső után másznak ki a talaj felszínére párosodni és petézni. Egyes fajok lárvái rovarokon élősködnek, vagy ragadozók, mások melegvérűek parazitái.

Előfordulás

Világszerte elterjedtek, de a fajok többsége trópusi. Szárazföldi élőhelyeik változatosak, a szavannától a trópusi esőerdőig megtalálhatók. Vannak édesvízi fajaik is.

Ártalom

Az atkának kizárólag a lárvái okoznak ártalmat. A frissen kikelt lárva madarakon, emlősökön élősködik, az embert is megtámadja. A jóllakott lárvák a bőrről lehullanak

A melegvérűek feloldott hámsejtjeivel és nyirokkal táplálkoznak, tehát nem vérszívók! Táplálkozásuk fontos eleme a nyálelválasztásuk. Emésztőváladékuk allergizáló hatású. Emberen megtelepedve bőrgyulladást, allergiát, viszketést okoznak.

Humán ártalmat a nimfa és az imágó nem okoz. A lárvák emberről emberre nem terjednek.

 

Védekezés a bársonyatkák ártalma ellen

Megelőzés

Miután a lárvák szabad szemmel nehezen felismerhetők és bőrbe jutásuk néhány óráig tünetmentes, legfontosabb megelőzési lehetőség a fertőzött terület elkerülése. Fontos, hogy kerüljük az érintett helyen a vízparti növényzetet. A házi kedvenceket (kutya, macska) is távol kell tartani, hiszen a lárvák széles gazdaspektrummal rendelkeznek.

Személyi védekezésre különféle, dietil-toluamid hatóanyagú riasztó (repellens) hatású készítményeket használhatunk. A rovarriasztó szerekkel a szabadon hagyott bőrfelületeket kell bekenni, de az aeroszol palackkal a ruházat is kezelhető. A készítmények az atkákat a kezelt bőrfelülettől távol tartják, így csípésüket megakadályozzák.

Kisgyermeknél csak a ruházatot kezeljük rovarriasztó hatású permettel vagy aeroszollal. Ajánlott a minimum 4-6 órán át védelmet nyújtó riasztószerek (AUTAN ACTIVE, a JOHNSON OFF MAX, PROTECT-B, SZUKU, UNISTOP) alkalmazása. Az egyes készítmények (aeroszol, krém, folyadék, stift stb.) hatásának időtartama a bőrre felvitt mennyiségtől függ.

Ártalom (kiütések) esetén:

Legfontosabb a bőrbe fúródott atka mielőbbi felderítése és eltávolítása. Az atka eltávo-lításához forduljunk a háziorvoshoz, bőrgyógyászhoz! A járatok nyílásának kezelésére a gyógyszertárakból beszerezhető benzil-benzoát tartalmú Novascabin emulzió alkalmazása javasolt

A tájékoztató internetről letölthető:

Járványokkal, fertőző betegségekkel és megelőzésükkel kapcsolatosan további aktuális információkat talál:

az OTH honlapján (www.antsz.hu)

az OEK járványügyi tájékoztatást adó zöld számon: 06-80-204-217 valamint e-mail-en: jarvanyinfo@oek.antsz.hu

   A tájékozatók célja, hogy széles körben ismertessék a fertőző betegségek megelőzésének, leküzdésének lehetőségeit.


   < Vissza >  

    

   2004.09.08.